| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
aleksandra1994

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 7:33 Temat postu: "Latarnik" Henryka Sienkiewicza |
|
|
| co sądzicie o tej książce? jakie wasze wrażenia? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 8:07 Temat postu: |
|
|
Och, ja ją czytałam chyba w gimnazjum, a może w podstawówce i pamiętam, że wtedy zrobiła na mnie ogromne wrażenie. To odizolowanie bohatera i wyidealizowany patriotyzm bardzo mnie wzruszyły.
Teraz pewnie inaczej bym zareagowała  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 13:46 Temat postu: |
|
|
Ja przeczytałam Latarnika na raz. Jednak chyba tylko dlatego, że jest tak cienka Treść owszem dobra, ale nie zawładnęła mną jakoś szczególnie. Tak jak napisała Madallena, ukazanie patriotyzmu chyba najbardziej przyciąga uwagę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 16:07 Temat postu: |
|
|
Czytałem dawno temu. Dla dziecka "Latarnik" może być książką poruszającą i ważną, ponieważ uczy patriotyzmu. Patriotyzmu, który przybrał formę tęsknoty, no i ważne miejsce zajęła tu literatura. Także patriotyczna. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 16:22 Temat postu: |
|
|
Jak na Nowelę przypadła mi do gustu. Akcja jest wciągająca a wartość patriotyczna ukazana w krótkim zakończeniu. To lektura, której nie sposób nie lubić. _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 17:27 Temat postu: |
|
|
| z tego co pamietam (ach ta moja słaba pamiec) to podobała mi się ale jakoś sie specjalnie nie zachwycalam moze dlatego ze przeczytalam ja tylko dlatego bo musialam. Zazwyczaj nad ksiazka zastanawiam sie wtedy kiedy czytam ja z wlsnej woli ;p |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aleksandra1994

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 19:11 Temat postu: |
|
|
w gimnazjum jest przerabiana (przynajmniej u mnie)
właśnie pani mówiła że większość książek stara się wybierać o patriotyzmie
bo powinno nauczyć nas patriotyzmu (ciągle powtarza) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 19:23 Temat postu: |
|
|
| Ale chyba nie mozecie krazyc tylko wokol jednego tematu bo potem nie bedziecie mieli pojecia o czym innym.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 19:31 Temat postu: |
|
|
| No, ale jak to pani stara się wybierać książki? Lektury są przecież sprawką sił wyższych, czyż nie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 19:48 Temat postu: |
|
|
maja_c, nie do końca - Jest lista lektur obowiązkowych i zalecanych, z których nauczyciel wybiera kilka dowolnie - i chyba obecnie jest podział na etapy nauczania - np. kl. IV-VI, a nie poszczegółne klasy- czyli tą samą ksiązkę jedne dzieci mogą przerabiać w kl. IV, inne w VI , ale pewności nie mam. _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 20:14 Temat postu: |
|
|
Tak właśnie jest. Pamiętam jak ubolewałem, że nie mieliśmy w 1 gimnazjum hobbita jako lekturę. (Nie dlatego, że mi się podobał, ale dlatego, że już przeczytałem! ) _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Sob Kwi 25, 2009 12:08 Temat postu: |
|
|
| Jest lista lektur a kiedy przerabiasz i ktore z nich wybiera nauczyciel to prawda. Ale tak jak juz wspomnialam chyba powinny byc wybierane lektury o roznej tematyce.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|