| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ilona

|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 13:00 Temat postu: Koszty przesyłki |
|
|
Jest to pierwsza rzecz, na jaką zwracam uwagę. I niestety, w Gandalfie próg darmowej przesyłki jest bardzo wysoki. Jeśli mam do wyboru- od 50 zł, lub od 150, to co wybiorę ?
Przydałby się trochę ten próg obniżyć - albo nawet uzależnić od kwoty wydanej w Gandalfie. Takie rozwiązanie się dobrze sprawdza. Ja dbam, żeby mi się darmowy próg nie podniósł  _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 13:26 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście, z czasem koszty przesyłki mogłyby być niższe.
Np. po trzech zamówieniach darmowa przesyłka od 100 zł, po sześciu zamówieniach od 80 zł i tak dalej.
To na pewno przysporzyłoby nowych "stałych klientów" w księgarni.
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aleksandra1994

|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 15:48 Temat postu: |
|
|
macie dziewczyny racje z przesyłką...drogie są...a jak by obniżyli pewnie by było dużo nowych klientów...decyzja zależy od księgarni...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gustus

|
Wysłany: Pon Paź 05, 2009 11:23 Temat postu: |
|
|
Nie wiem, może teraz jest inny cennik niż w maju (kiedy to pisany był ostatni post w tym temacie), ale moim zdaniem koszt wysyłki jest akuratny. No same usługi pocztowe są niemałe, ale to raczej uwaga do poczty. Sama również żyję poniekąd ze sprzedaży wysyłkowej i wiem, że sam proces pakowania towaru jest sam w sobie czasochłonny i materiałochłonny. Jedna przesyłka nie stanowi problemu, ale jak człowiek ma już zapakować 20 dziennie to wtedy zaczyna to być problem.
reasumując: takie zasady wysyłki jak dla mnie mogą być, jeśli nie wzrosną będzie OK  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pon Paź 05, 2009 12:48 Temat postu: |
|
|
Aktualny cennik dostępny jest tutaj. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gustus

|
Wysłany: Pon Paź 05, 2009 13:18 Temat postu: |
|
|
no ja właśnie znam tylko ten powyższy, czyli aktualny i jak dla mnie jest on w sam raz  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
misia

|
Wysłany: Sob Paź 10, 2009 15:30 Temat postu: |
|
|
drogi jest próg darmowej przesyłki...
jak by obniżyli pewnie dużo bo przybyło klientów  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gustus

|
Wysłany: Sob Paź 10, 2009 16:06 Temat postu: |
|
|
Trochę tak patrzę z perspektywy osoby również sprzedającej w necie. Im więcej towaru tym cięższa paczka, a im cięższa paczka tym więcej kosztuje przesyłka. Trudno żeby sprzedawca całkowicie rezygnował z zysku tylko o to, żeby jak najwięcej ludzi przyszło. Załóżmy, że próg byłby 50 zł - jaki wtedy sprzedający ma zysk na towarze zwłaszcza że lwią część z tych pięćdziesięciu złotych pożre wysyłka? Jeśli książkę, która w empiku kosztuje 35 zł kupuję w Gandalfie za ok 30, to już oszczędzam 5 zł. Dopóki płacę dychę za przesyłke to żaden dla mnie zysk, ale jak do tego dorzucę jeszcze trzy książki to już oszczędzam. Często kupując w sklepach internetowych wcale nie ma mowy o darmowych wysyłkach. Dla mnie zasady tutaj są w sam raz. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Sob Paź 10, 2009 16:52 Temat postu: |
|
|
A ja piszę z pozycji klienta księgarni internetowych, sprzedawcy w zwykłej księgarni i autora książki
- Różnica między ceną sprzedaży w wydawnictwie/hurtowni, a ceną w sklepie bywa rzędu 40 % ... To jest bardzo dużo i na kilku książkach daje znaczną różnicę. Co więcej, przy kilku książkach ten zysk rośnie szybciej, niż koszty przesyłki - zwłaszcza przy wysyłce kurierem (a ta przy podpisanej umowie z firmą kurierską nie jest droższa niż pocztą)
W Gandalfie nie zauważyłam przedsprzedaży - ja kupuję sporo książek taniej o 10-15 zł niż cena detaliczna, ale ... na miesiąc przed wydaniem książki - właśnie czekam na nieznane przygody Mikołajka (9.11). Darmową wysyłkę mam od 99 zł i to jest górna granica do przyjęcia. Dopóki w Gandalfie nie zostanie obniżona do tego progu, ja do klientów nie dołączę Ale to jest prawo wolnego rynku - wolny wybór
I nie sądzę, żeby obniżenie progu darmowej przesyłki przyniosło straty- niższy próg- wicej zamówień- większy zysk. Analogicznie do sprzedaży mojej ksiązki- cena jest niska, zysk zależy od ilości sprzedanych sztuk  _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
goskaf1

|
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 14:13 Temat postu: |
|
|
| Przyjżałam się temu cennikowi i myślę, że jest wysoki dla tych któzy zamawiają np. jedną ksiażke. Jeśli ktoś zamówi więcej ksiażek wtedy na pewno sie opłąca, zapłaci mniej niż w ksiegarni w mieście;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel170784

|
Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 13:03 Temat postu: |
|
|
Powiem tak - w zasadzie da się przeżyć te ceny. Moim zdaniem za wysoki jest próg darmowej przesyłki.
Na szczęście jest jeszcze możliwość odbioru osobistego, więc kto może, ten niech korzysta  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 13:39 Temat postu: |
|
|
Hm, tu się nie zgodzę. Nasz prób darmowej dostawy plasuje się na poziomie podobnym do innych e-sklepów. Przykład? Proszę: Empik od 150zł, Merlin od 99zł ale pod warunkiem, że wcześniej wydało się 750zł (półrocze), Selkar od 200zł, Amazonka od 150zł. Więc tu akurat nasze ceny są takie jak u innych . _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 15:38 Temat postu: |
|
|
Edyta, warto dodać, że w merlinie starczy wartość ostatnich zamówień za pół roku od 200 zł, płatność przelewem i obecne za 99, żeby przesyłka kurierska kosztowała 3,3 zł.
Ja tam wymagany próg darmowej przesyłki mam cały czas, więc akurat dla mnie jest to istotne kryterium. Jeśli ktoś kupuje mniej, to taka zniżka rzeczywiście traci znaczenie.
Zawsze można kupić bezpośrednio w wydawnictwie- darmowe przesyłki od 50 do 90 zł, bez żadnych warunków. _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 22:40 Temat postu: |
|
|
Wg mnie ceny przesyłki i tak są stosunkowo tanie... teraz nawet na allegro za małą książeczkę życzą sobie po 7-10zł A tu można kupić taniej książki niż w normalnej księgarni więc i tak koszt przesyłki się niweluje.  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|