| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
hologram0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:16 Temat postu: Terry Pratchett |
|
|
Zauważyłem, że nie ma tutaj wątku na temat tego pisarza. Pisarza, który według moich obserwacji, jest jednym z najchętniej czytanych. Często jeżdżę pociągiem i widzę, że najchętniej czytane są książki Pratchetta i Cejrowskiego (zresztą mające wiele wspólnego, ale to temat na inną dyskusję). Przeczytałem prawie wszystkie pozycje z dorobku Pratchetta i nie każda mi się podobała, ale każda była na swój sposób wartościowa. Ponieważ Pratchett to przede wszystkim znakomity obserwator codzienności. W swoich dziełach wyśmiewa on zaobserwowane przez siebie absurdy, jego książki naprawdę dają do myślenia. Rozmieszają też do łez. Do moich ulubionych książek należą: "Ostatni kontynent", "Kosiarz", "Piramidy". A jak jest z wami? _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:28 Temat postu: |
|
|
Ja bardzo lubię Dywan Pratchetta. Książka jeszcze sprzed czasów Świata Dysku. Już tutaj widać niesamowitą wyobraźnię autora Oprócz tego lubię także Kolor magii i Blask fantastyczny, pierwsze dwie książki z ŚD. Dlaczego? Cóż, głównie chodzi o kreacje bohaterów, którzy są po prostu sobą. _________________ Gambit Grelfer
http://allegro.pl/show_item.php?item=664513252 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 15:32 Temat postu: |
|
|
Szczerze mówiąc to mam pewien kłopot z tym autorem, bo napisał on naprawdę baaaaardzo wiele. Osobieście przeczytałam dwie jego książki. Jednak okazała się dość kiepściutka, a druga mnie zachwyciła
Były to "ciemna strona słońca" a drugiej chwilowo nie pamiętam tytułu - w każdym razie była o Ciutludziach (tak to się pisze? Skleroza, skleroza )
W każdym razie czeka w kolejce a ostatecznie w doborze najciekawszych książek może mi pomóc kuzyn, który świata poza nim nie widzi, _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 10:30 Temat postu: |
|
|
Polecam szczególnie książki ze Świata Dysku. Spośród nich można wyróżnić kilka cykli. Najbardziej lubię ten o straży miejskiej. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 19:42 Temat postu: |
|
|
| hologram0 napisał: | | Polecam szczególnie książki ze Świata Dysku. Spośród nich można wyróżnić kilka cykli. Najbardziej lubię ten o straży miejskiej. |
Mozesz podać tytuł? _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
|
| Powrót do góry |
|
 |
olszoowa

|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 5:19 Temat postu: |
|
|
On ciągle sie wokół mnie pojawia
najczęściej kotem
od czego zacząc czytac Pratchetta, by połknąć bakcyla? _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 9:25 Temat postu: |
|
|
Warto zacząć od początku, czyli od "Koloru magii". Jednak polecam też "Piramidy", "Straż! Straż!", czy "Równoumagicznienie". Od tego można zacząć, ale ja zacząłem od czegoś innego i też mnie wciągnęło, więc nie ma reguły.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 14:49 Temat postu: |
|
|
Moim problemem było to, że zaczęłam od "Ciemnej strony słońca", którą ostatecznie oceniam jako mocno średnią. Były oczywiście zabawne momenty, ale zdecydowanie za mało. Na szczęście potem przeczytałam - już mi się przypomniało - "Wolnych Ciutludzi", którzy, moim zdaniem, są świetni
Zobaczę. Mam w domu trochę jego ksiażek, może po jakąś sięgnę. _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gunda

|
Wysłany: Wto Maj 26, 2009 20:01 Temat postu: |
|
|
Moim absolutnym faworytem ze Swiata Dysku jest "Mort"
Poza tym lubię "Warstwy wszechświata" jako rozbudowaną wersję dowcipu o celibacie
I jestem ogromnym Fanem "Omenu" napisanego razem z Gaimanem!!!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Sro Maj 27, 2009 15:05 Temat postu: |
|
|
| Gunda napisał: | Moim absolutnym faworytem ze Swiata Dysku jest "Mort"
Poza tym lubię "Warstwy wszechświata" jako rozbudowaną wersję dowcipu o celibacie
I jestem ogromnym Fanem "Omenu" napisanego razem z Gaimanem!!!!! |
Właśnie współpraca Gaimana z Pratchetem mnie intryguje, bo Gaimana uwielbiam. Obaj panowie piszą nadzwyczaj oryginalnie i strach się bać, co im wyszło, jak napisali coś wspólnie  _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gunda

|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 16:51 Temat postu: |
|
|
"Omen" jest absolutnie fantastycznym dziełem. Niektóre pomysły da się rozpoznać jako pomysły Pratchetta, niektóre jako Gaimana, ale całość jest niezwykle spójna.
Nie chcę spoilować, więc napiszę tylko, że pojawia się tam jedyna prawdziwa prorokini, której przepowiednie sprawdzają się w stu procentach, ogar piekielny imieniem Pies oraz najbardziej przerażone rośliny doniczkowe w całym universum. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 18:29 Temat postu: |
|
|
| Gunda napisał: | "Omen" jest absolutnie fantastycznym dziełem. Niektóre pomysły da się rozpoznać jako pomysły Pratchetta, niektóre jako Gaimana, ale całość jest niezwykle spójna.
Nie chcę spoilować, więc napiszę tylko, że pojawia się tam jedyna prawdziwa prorokini, której przepowiednie sprawdzają się w stu procentach, ogar piekielny imieniem Pies oraz najbardziej przerażone rośliny doniczkowe w całym universum. |
No ciężko by było, żeby nie był fantastyczny  _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Sob Maj 30, 2009 14:00 Temat postu: |
|
|
ja zaczęlam od ksiażki "Wolni Ciutludzie". Taka nawet przyjemna, choć specjalnie mnie niczym nie powaliła.
Mimo to da się w niej zauważyć typowy dla Pratchetta humor i zwroty akcji. _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 15:14 Temat postu: |
|
|
| 18alexa18 napisał: | ja zaczęlam od ksiażki "Wolni Ciutludzie". Taka nawet przyjemna, choć specjalnie mnie niczym nie powaliła.
Mimo to da się w niej zauważyć typowy dla Pratchetta humor i zwroty akcji. |
Mnie "Wolni..." zachwycili  _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sir_Killer

|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 12:37 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | "Omen" jest absolutnie fantastycznym dziełem |
a ja jakoś zmęczyć tego nie mogę
Ze ŚD klasą samą w sobie są "Pomniejsze Bóstwa", książka rzecz by można alter-religijna
A z cyklu o Straży to zdecydowanie "Zbrojni", jest w niej wszystko, intryga, wartka akcja, romans a przede wszystkim kupa śmiechu
Czytał ktoś z was "Nomów..." ? Ciekawy jestem opinii. _________________ Tylko umarli widzieli koniec wojny |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|