Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

"Miasto ślepców" Jose Saramago - hit czy kit?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
franka76

PostWysłany: Sro Cze 10, 2009 7:00    Temat postu: "Miasto ślepców" Jose Saramago - hit czy kit? Odpowiedz z cytatem

Ciekawa jestem Waszych opinii o tej książce.
Sięgnęłam po nią skuszona zachwytami innych. I niestety ta książka to moje wielkie rozczarowanie :/

Pomysł dobry, opisy okropieństw, które się tam dzieją - dobre. Ale bohaterowie... Reakcje i zachowania nijak nie przystające do sytuacji. Takie jakieś... papierowe. Wyobraziłam sobie, jak ja bym się czuła, gdybym w jednej chwili straciła wzrok. Szok, przerażenie, bezradność. A tu bohaterowie bardzo gładko "wchodzą" w ślepotę i wychodzą z niej. I tak samo jest z ich reakcjami na wszystko, co się wydarza. Nie popisał się pan autor-noblista.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
gdzieś_tam

PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 18:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja niestety nie czytałam, ale kiedyś zamierzałam. Również jestem ciekawa opinii, więc piszę tego posta dla przypomnienia tematu.

Ktoś ma jakieś uwagi? Czy oprócz franki76 ktoś miał okazję przeczytać tę książkę? Co o niej sądzicie? Czy warto? Bo sama mam dylemat... Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bergisel

PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 22:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też się dołączam do pytania, bo zaciekawił mnie już dawno opis tej książki. Kojarzy mi się trochę z "Dżumą" (strasznie mi się podobała) albo "Szczurzycą". Czy to coś w tym stylu?
nemo

PostWysłany: Pon Sie 03, 2009 19:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może trochę w kierunku Dżumy. Czytałam, podobało mi się, ale bez rewelacji Wink Filmu nie oglądałam.
Powrót do góry
Bergisel

PostWysłany: Pon Sie 03, 2009 20:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A dzięki za odpowiedź, Dżuma mnie bardzo wciągnęła, w końcu Noblista... Razz
Akiko

PostWysłany: Czw Sie 06, 2009 12:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytałam. Polecam. Ale radzę - nie po jedzeniu i ,jak ktoś jest wrażliwy, nie przed pójściem spać. Książka w swoich opisach jest bardzo realistyczna. Autor epatuje okrucieństwem i zdziczeniem ludzi. Zastanawiałam się ze znajomymi, którzy też to czytali, czy możliwe jest, żeby ludzie, którzy stracili wzrok aż tak mogli zapomnieć o swoim człowieczeństwie i jak my byśmy się zachowali...
18alexa18

PostWysłany: Sob Gru 19, 2009 17:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Książki nie czytałam, obejrzałam za to fragment filmu. Szczerze mówiąc, nie specjalnie mnie to zachwyciło. Może dlatego, że nie obejrzałam całości, może książka jest o wiele lepsza...
pysio

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 11:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

18alexa18 napisał:
Książki nie czytałam, obejrzałam za to fragment filmu. Szczerze mówiąc, nie specjalnie mnie to zachwyciło. Może dlatego, że nie obejrzałam całości, może książka jest o wiele lepsza...

Ja czytałam najpierw książkę, film widziałam ledwie wczoraj...
Książka zrobiła na mnie porażające wrażenie, może temat izolacji i zezwierzęcenia był już w literaturze przerabiany, mnie poruszył i zachwycił sposób ujęcia tematu: czytając, byłam tam w środku, wąchałam odchody, cierpiałam z głodu, byłam z gwałconymi kobietami. Niesamowite uczucie...
Co do filmu, to obejrzałam go tylko z szacunku dla książki, ale nie wiem, jakie było by moje wrażenie, gdybym jej nie czytała...
Konkluzja: film był od razu na straconej pozycji, bo nie da się już chyba namalować bardziej sugestywnego obrazu Surprised
Powrót do góry
justyna1988

PostWysłany: Pon Paź 18, 2010 8:42    Temat postu: Re: "Miasto ślepców" Jose Saramago - hit czy kit? Odpowiedz z cytatem

[quote="franka76"]Ciekawa jestem Waszych opinii o tej książce.
Sięgnęłam po nią skuszona zachwytami innych. I niestety ta książka to moje wielkie rozczarowanie :/

Pomysł dobry, opisy okropieństw, które się tam dzieją - dobre. Ale bohaterowie... Reakcje i zachowania nijak nie przystające do sytuacji. Takie jakieś... papierowe. Wyobraziłam sobie, jak ja bym się czuła, gdybym w jednej chwili straciła wzrok. Szok, przerażenie, bezradność. A tu bohaterowie bardzo gładko "wchodzą" w ślepotę i wychodzą z niej. I tak samo jest z ich reakcjami na wszystko, co się wydarza. Nie popisał się pan autor-noblista.[/quote

Bo tu chodzi głównie o to że ludzie nie dostrzegali tego co powinni, a nie o jakieś "wchodzenie".

Ja przeczytałam jeszcze "Baltazara i Blimundę", bardzo mi się podobała i jestem nią zauroczona, ale to dlatego, że epoka w której toczy się akcja jest mi bliska. Wiem, że do fragmentów tej książki będę wracać latami. Zawiera wiele życiowych prawd, o których często zapominamy, a od Baltazara i Blimundy możemy uczyć się czystej, prawdziwej miłości, która nie mija z upływem czasu tylko rośnie wraz z każdą zmarszczką, dzięki sumie przeżytych chwil.
Powrót do góry
fenek6665

PostWysłany: Czw Paź 28, 2010 16:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HIT HIT HIT i jeszcze raz HIT! Książka mi się bardzo podobała. Co prawda te opisy, typu członka ociekającego spermą itp są okropne, ale i tak jest to świetna powieść. Po prostu zachwyciłem się nią. Co do pomysłu, to także jest bardzo unikalny, świeży, tego mi brakowało w literaturze...

Natomiast z przykrością powiem, że druga część "Miasto białych kart" nie była już tak świeża i zachwycająca. Ta książka miejscami mnie nudziła, choć autor zachował swój styl pisania na wysokim poziomie. Ogólnie rzecz ujmując: duże ukłony. Polecam.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: