| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 14:01 Temat postu: Andrzej Pilipiuk |
|
|
Założyłam ten temat, bo myślę, że warto wspomnieć o Andrzeju Pilipiuku. Jakiś czas temu przeczytałam książkę jego autorstwa o "Jakubie Wędrowyczu" i 3 książki z serii o "oku Jelenia".
Wszystkie były niezwykłe. Być może spotkaliście się z jego twórczością i wiecie co mam na myśli.
Czytaliście jeszcze jakieś książki Pilipiuka, które wyjątkowo zapamiętaliście? Co sądzicie o jego stylu pisania? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 20:01 Temat postu: |
|
|
O Pilipiuku się mówi "Piewca polskiej wsi" Przedstawia wszystkie najgorsze stereotypy polaków, natęża je zaś do tego stopnia, że stają się komiczne do bólu ;D
Przeczytałem wszystkie tomy Jakuba Wędrowycza i uważam, że są świetne ;] Również godna uwagi jest trylogia o kuzynkach. Mam też dzienniki norweskie, ale nie mają już tego czegoś co było w Wędrowyczu, mimo że to jakby kontynuacja Kronik, bo opowiadają historię, między innymi, wnuka znanego niektórym Jakuba
Rewelacyjną pozycją jest też 2586 kroków. Kilka zupełnie różnych historii, a wszystkie na bardzo wysokim poziomie.
Generalnie Pilipiuk potrafi zachwycić swoją twórczością, a przynajmniej chwyta mnie za serce (zwłaszcza taką swoistą polskością, kiedy czyni Polskę pierwszym krajem świata, bo podczas II WŚ Polacy uderzyli pierwsi... i zdobyli cały sprzęt, który Rzesza składowała przy granicy, bo wojsko jeszcze nie dojechało xD a samolot z Ribbentropem został zestrzelony).
hm... polecam  _________________ Gambit Grelfer
http://allegro.pl/show_item.php?item=664513252 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 7:13 Temat postu: |
|
|
ostatnio wydał "Rzeźnika drzew". To zbiór opowiadań. Przeczytałam zaledwie fragment i już wiem, że mnie wciągnęło - to rzeczywiście nieprzeciętny humor i jak na Pilipiuka przystało: "Przetrącony kręgosłup ziemskiej cywilizacji."
Czytaliście już może tę książkę? Jak wam się podobała? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 21:34 Temat postu: |
|
|
Niestety jeszcze nie. A co polecacie z jego twórczości najbardziej? _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 11:01 Temat postu: |
|
|
Warto przeczytać cykl o Jakubie Wędrowyczu. To jest: "Kroniki Jakuba Wędrowycza", "Czarownik Iwanow", "Weźmisz czarno kure...", "Zagadka Kuby Rozpruwacza" oraz "Wieszać każdy może".
Głównym bohaterem jest egzorcysta ("prawie" profesjonalista ), bimbrownik, nieprzeciętny charakter. Książki to zbiór opowadań o jego przygodach. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 11:33 Temat postu: |
|
|
OOO to temat jest całkiem ciekawy, przynajmniej jak dla mnie. Czy są w tych opowiadaniach, np opisy rytuałów egzorcyzmowania (Chociażby nieprawdziwe) ? I to jest fantasy oczywiście, yeah? _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 11:58 Temat postu: |
|
|
znaczy to jest "egzorcyzmowanie", a nie egzorcyzmowanie. A to różnica. xD Trudno to nazwać rytuałami. To jest raczej komizm i humor. Przypadki Jakuba mają nawiązywać nie do pokazania egzorcyzmowania jako takiego, ale dla śmiechu. Co nie wyklucza głębszego przesłania książek.
Nie pisze więcej - przeczytaj!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 12:08 Temat postu: |
|
|
Dobrze;) Myślę, że zaciekawiłam się na tyle, by przeczytać choć jedną I nie wykluczam, że potem całą resztę, jeżeli tylko będę mieć czas;) _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 16:03 Temat postu: |
|
|
Na Pilipiuka warto znaleźć czas. Przekonasz się, dlaczego po skończonej lekturze. Tak lekko pisze... Ukazuje to, o czym większość Polaków woli nawet nie myśleć i do tego z ogromnym humorem. Bazuje na stereotypach (jak zauważył GambitGrelfer) i ukazuje polską nierzeczywistą rzeczywistość.
Co do "Rzeźnika Drzew", to przeczytałam 2 opowiadania i muszę przyznać, że niesamowicie opisuje te historie. Taki mroczny klimat połączony z oryginalnym humorem.
Chyba wszystkie książki Pilipiuka, mają ten niespotykany gdzie indziej klimat, który potrafi wprowadzić tylko sam Andrzej. Nie potrafię tego opisać, bo wiem nawet jakich słów mam użyć.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 16:17 Temat postu: |
|
|
Zachęcona czuję się strasznie;) Jak tylko skończę aktualnie czytaną książkę zabiorę się za coś z jego twórczości;) _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 18:36 Temat postu: |
|
|
Z Wędrowyczem to jest tak, jak z wiedźminem u sapka Pilipiuk dostał łatkę Jakuba i już się pewnie od niej nie uwolni. Jak niektórzy zauważyli część książek jest opatrzona dopiskiem "wysokie stężenie wędrowycza w książce" poza książkami z serii o egzorcyście (cywilnym ).
Poza tym, Jakub to o tyle specyficzny egzorcysta, że... no właśnie tutaj jest problem, jak go opisać, żeby nie zrobić spoilera świetnej książki. Jedynym podobnym charakterologicznie bohaterem jest chyba House ze znanego serialu medycznego ;] _________________ Gambit Grelfer
http://allegro.pl/show_item.php?item=664513252 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 20:54 Temat postu: |
|
|
No to teraz już w ogóle czuję się wkręcona na maxa:P Bo serial, o którym wspomniałeś jest jednym z moich ulubionych:D House rządzi. _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 13:54 Temat postu: |
|
|
Hahahah To ta choroba? Niee... to nie może być takie proste. To musi być coś innego. Ale z drugiej strony, objawy nie do końca pasują... Zastanówmy się jeszcze raz. xD
Tak, też zdarza mi się obejrzeć Housa. Bardzo nietypowy serial. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kermit

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 20:28 Temat postu: |
|
|
Jaj, Pilipiuk -> chluba naszego narodu Nie no wiem, że przesadzam, ale dla mnie to naprawdę świetny pisarz Jego książki są jak letni, wieczorny wietrzyk owiewający nas po ciężkim dniu pracy. Jego książki się czyta i chce żeby się nie skończyły, a po przeczytaniu ogląda się ponownie tył okładki dla ogłoszeń (Ci co czytali to wiedzą ;P) albo czyta ponownie przepisy kulinarne
Szczególnie książki o Wędrowyczu przypadły mi do gustu, a nawet moja mama, która po przeczytaniu opisów książek jego syna była niezadowolona z lektur, śmiała się z wybranych fragmentów książki
Tym którzy lubią dobrą zabawę oraz ciekawe przygody niekonwencjonalnych i na wskroś polskich bohaterów, mogę z czystym sercem polecić lekturę książek Pilipiuka. Dobra zabawa gwarantowana
Kermit.
Ostatnio zmieniony przez Kermit dnia Wto Cze 16, 2009 8:35, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 7:38 Temat postu: |
|
|
No właśnie! I takiego opisu mi brakowało. Kermit, trafiłeś w sedno!  |
|
| Powrót do góry |