| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 10:08 Temat postu: Nagroda Literacka Gdynia |
|
|
Wręczono nagrody literackie Gdynia 2009
Kapituła Nagrody Literackiej Gdynia w Teatrze Miejskim w Gdyni, pod przewodnictwem prof. Piotra Śliwińskiego, już po raz czwarty wręczyła nagrody w trzech kategoriach: poezja, proza oraz eseistyka.
I tak laureatem nagrody w kategorii poezja został Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki, za tom zatytułowany Piosenka o zależnościach i uzależnieniach, opublikowany przez Biuro Literackie. Prof. Jerzy Jarniewicz w barwnej laudacji "odmieniał" poezję przez wiele określeń i figur stylistycznych. dochodząc do końcowego wniosku ze tak naprawdę, to "wszystko jest poezją".
W kategorii proza, z czterech nominowanych autorów tegoroczny literacki laur Gdyni otrzymał Marcin Świetlicki za kolejną część swojej kryminalnej serii zatytułowaną Jedenaście, wydaną przez krakowską oficynę Irka Grina - wydawnictwo EMG. Fragmenty książki czytał Adam Ferency.
Nagrodzony poeta w swojej wypowiedzi podziękował jury za "wywyższenie"i nagrodzenie gatunku literackiego jakim jest kryminał, co jak zapewniał przysporzy mu pewnie więcej wrogów niż przyjaciół.
Ostatnią kategorią była eseistyka. A tu jedyną pewną laureatką okazała się prof. Maria Poprzęcka za pracę pt. Inne obrazy, opublikowaną przez gdańskie wydawnictwo słowo/obraz terytoria. Laudację wygłosili prof. Agata Bielik – Robson i Marek Bieńczyk.Wybrany fragment eseju przeczytała prof. Anna Seniuk.
Reszta nominowanych otrzymała honorowe dyplomy i okolicznościowe metalowe rzeźby.
(info ze strony, za ksiazka.net.pl)
To już czwarta edycja konkursu. Czy ktoś słyszał kiedyś o niej coś więcej? Ja przyznam szczerze, że nie...
A jak przyznane nagrody? Zgadzacie się z nimi? Ja niestety nie wypowiem się o nagrodzonych, bo żadnej pozycji nie czytałam. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 13:21 Temat postu: |
|
|
Nie jesteś sama. Ja także nie słyszałam o tej nagrodzie (choć może powinnam).
O nagrodzonych książkach także nie wiem zbyt wiele.... _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wachu

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 14:16 Temat postu: |
|
|
ja rownież nie wiem nic o podanych tytułach, ale może ten konkurs to pierwszy krok do promocji tego
Może warto się zainteresować?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 14:31 Temat postu: |
|
|
W Polsce tak naprawdę jest sporo nagród literackich. Ja sama kojarzę tylko kilka.
Ale są też takie o których nigdy nie słyszałam, np.
Nagroda im. Bolesława Michałka
Złote Pióro "Wolnomularza Polskiego
Nagroda Nautilus
Uważacie, że to dobrze, że istnieje tyle nagród ?
Czy to ma sens ? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 14:39 Temat postu: |
|
|
Zapewne nagrody są to jakieś wyróżnienia dla pisarzy, docenienie ich pracy. Chyba dobrze, że istnieje tyle możliwości pokazania tych utworów ludziom, zwłaszcza, jak się okazuje większość (w tym ja) ich nie znała. A dzięki temu (i przy okazji dzięki internetowi) możemy przekonać się, co warto przeczytać lub zobaczyć, zainteresować się. A i sami pisarze są pewnie zadowoleni za przyznanie im jakiejś nagrody, co często motywuje do dalszej pracy.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|