| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 11:07 Temat postu: |
|
|
Pewnie z wieloma książkami tak jest. To, co jest nam bliskie, zapamiętujemy...
A jaki fragment "Małego Księcia" wywarł na Was wrażenie? Jest coś, co szczególnie zapamiętaliście? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 12:05 Temat postu: |
|
|
Może nie fragment ale opis relacji pomiędzy Księciem i Różą. Aż brak mi słów, żeby opisać jak duże wrażenie na mnie wywarł.  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Cze 22, 2009 8:11 Temat postu: |
|
|
Dla mnie historia z lisem.
Bardzo mądra, prawdziwa. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Pon Cze 22, 2009 9:25 Temat postu: |
|
|
Chyba jak każda przygoda Księcia na poszczególnych planetach:) _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Pon Cze 22, 2009 23:00 Temat postu: |
|
|
Na mnie bardzo duże wrażenie wywarł fragment z pijakiem... No i oczywiście rozmowa z Lisem. Mówię oczywiście, bo z kimkolwiek rozmawiam ten fragment wszystkim zostaje w pamięci, bo jest naprawdę piękny i mądry.
Tak naprawdę, to o wielu rzeczach w "Małym Księciu" mówi się wprost, jak do dziecka, wytłuszcza się wszystkie życiowe mądrości. Gdyby się temu bliżej przyjżeć, to o tym wszystkim wiemy. A mimo to ta opowieść każe nam to jeszcze raz przemyśleć, bo to, co jest dla nas naturalne, przez spojrzenie Małego Księcia, przestaje być takie oczywiste. Może dlatego, że to wszystko jest pozbawione jakiegoś nierealnego, nierzeczywistego umoralniania, że to jest jakieś życiowe, choć tak baśniowe, może dlatego, że główny bohater sam błądzi i nikogo nie potępia, to ta książka jest zupełnie inna od jej podobnych... _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Cze 22, 2009 23:23 Temat postu: |
|
|
| yen napisał: | | Chyba jak każda przygoda Księcia na poszczególnych planetach:) |
Oczywiście.
Ta dla mnie jednak jest najważniejsza i wniosła dla mnie największe znaczenie.
Mówi o czymś tak znanym a zarazem jest odkrywcza.
Dla mnie zawsze niesamowita  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 22:48 Temat postu: |
|
|
Po prostu ponadczasowa:) Dobrze, że takie rzeczy jeszcze na świecie są  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marti91

|
Wysłany: Czw Cze 25, 2009 15:39 Temat postu: |
|
|
| Czytałam ale osobiście nie bardzo mi się podobała nawet nie wiem czemu może dlatego że wole po prostu inne książki((; |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Czw Cze 25, 2009 22:30 Temat postu: |
|
|
Czytałam "Małego księcia" wiele razy, ostatnio nawet oglądałam film Ja też najbardziej pamiętam lisa, myślę że to był najprostszy i jednocześnie najbardziej życiowy fragment. Chyba wszystkim najbardziej zapada w pamięć, bo da się go przyswoić nawet w bardzo młodym wieku Z drugiej strony - czy gdyby do ludzi docierała taka prawda, byłoby tyle rozwodów, odchodzenia od rodzin i podobnych historii? Odpowiedzialność jest trudna.
Ale pijaka też bardzo dobrze zapamiętałam. Strasznie smutne  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Pią Cze 26, 2009 0:09 Temat postu: |
|
|
Prawda często bywa bolesna... Niestety ludzie książek czytają coraz mniej, a wychwytywanie drugiego dna nie dla wszystkich jest takie proste... A szkoda... _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Cze 26, 2009 10:33 Temat postu: |
|
|
| Psotka napisał: | Czytałam "Małego księcia" wiele razy, ostatnio nawet oglądałam film |
To jest film ?
Powiedz o nim coś więcej ? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Pią Cze 26, 2009 10:39 Temat postu: |
|
|
Trafiłam na niego przypadkiem jak leciał w telewizji, wyglądał na strasznie stary Węża grał chyba człowiek przebrany na czarno ale całkiem fajny, bardzo wiernie zrobiony. W zasadzie to był musical. Niestety nazwiska aktorów to nie jest moja mocna strona, więc nie wiem, co jeszcze bym mogła powiedzieć  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Pią Cze 26, 2009 11:51 Temat postu: |
|
|
Nie wiem, czy mówimy o tym samym, ale czytałam o musicalu na podstawie "Małego Księcia" w gazecie telewizyjnej.
Ale to, co napisali bynajmniej mnie zniechęciło - ponoć inne zakończenie albo inna interpretacja zakończenia. Niestety nie pamiętam... Ale może jednak warto? _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pią Cze 26, 2009 11:56 Temat postu: |
|
|
Hm, jest bajka:
 _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Cze 26, 2009 14:13 Temat postu: |
|
|
Pierwsze słyszę o ekranizacjach "Małego księcia", ciekawe jak odwzorowują książkę  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|