| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
qbard

|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2012 22:56 Temat postu: |
|
|
| James Joyce "Dublińczycy". Opowiadania o codzienności irlandczyków. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wiki

|
Wysłany: Czw Maj 03, 2012 23:34 Temat postu: |
|
|
| "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety" - Swietłany Aleksiewicz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Karoraina

|
Wysłany: Sob Maj 05, 2012 22:44 Temat postu: |
|
|
Czytam "Młodego Samuraja" właśnie chcę kupić część czwartą "Młody Samuraj. Krąg ziemi. " . Polecam bardzo serdecznie! Głównym bohaterem jest dwunastoletni Anglik Jack, który wraz ze swoim ojcem trafia do Japonii. Akcja rozgrywa się na początku wieku XVII, a więc cudzoziemiec nie ejst mile widziany, zabijają całą załogę statku, jednemu Jackowi udaje się przeżyć. Zostaje adoptowany przez samurajskiego wojownika i trafia do szkoły dla Samurai. Warto naprawdę warto Jest to bardzo inspirująca książka, zawiera bardzo wiele mądrych myśli ( w końcu bushido znaczy tu bardzo wiele ) , np.:
* Aby być wdeptanym w błoto trzeba leżeć na ziemi.
* Po desczu ziemia twardnieje
*Uczcie się dziś, aby przeżyć jutro
*Dopiero w najgłębszej ciemności można zobaczyć gwiazdy
*Na każdym drzewie może wyrosnąć robaczywe jabłko, lecz to nie oznacza że drzewo gnije
*Podążaj ze ścieżką, a nie pobłądzisz
*Nie strać życia spiesząc ku życiu
itd itp  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wiki

|
Wysłany: Sob Maj 05, 2012 23:00 Temat postu: |
|
|
| Obecnie powtarzam sobie Ziele na kraterze. Jakie to genialne, świeże i po prostu takie moje : ). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magdalena1377

|
Wysłany: Nie Maj 06, 2012 5:26 Temat postu: |
|
|
| bzik napisał: | | magdalena1377 napisał: | Wieczorami, przed snem czytam bardzo refleksyjną książkę o intrygującym tytule "Czy możliwe jest życie przed śmiercią?" Radosława Milczarka. Dzięki niej zmuszam umysł do wyciszenia po niespokojnym dniu i przemyśleń. Podobno się zmieniłam, od kiedy ją mam. Dawkuję po kilka stron na jeden dzień i to mi wystarcza . |
Dla mnie to trudna pozycja, bo jestem wychowana w duchu ateistycznym, a wiec nie znam Ewangelii Mateusza, jak katolicy, ale podobają mi się symboliczne wyjaśnienia Milczarka i w ogóle proponowane przez niego zmiany w człowieku. |
Czy ateista nie może studiować Świętych Ksiąg? _________________ "Pozwól, bym płakała nad ciężkim losem i abym wzdychała za wolnością" (Handel- "Lascia ch'io pianga") |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Sro Maj 09, 2012 11:38 Temat postu: |
|
|
Aktualnie czytam powieść historyczną Davida C. Downinga "W poszukiwaniu Króla" powieść o Inklingach Jest to lekka i przyjemna książka, napisana przystępnym językiem, bogatym w barwne opisy....mamy tu do czynienia z mieszanką legend arturiańskich, cudownych relikwii i bohaterami wprost z Ameryki przeżywającymi przygody na ziemi brytyjskiej podczas II wojny światowej Brzmi trochę na przekombinowane, ale mimo to warta polecenia  _________________ "Być głupcem i zdawać sobie z tego sprawę - lepsze to niż być głupcem i uważać się za mądrego" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wiki

|
Wysłany: Sro Maj 09, 2012 18:05 Temat postu: |
|
|
Kmaro napisz coś więcej po przeczytaniu, ogolne wrażenie itd.
Ja próbuję przebrnąć przez Społeczenstwo i polityka - Wojtaszczyka. No jeszcze kilka msc. nim to zrobię.
Poza tym, a raczej PRZEDE WSZYSTKIM cudowny Empirowy Pasjans - Łysiaka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Sro Maj 09, 2012 23:44 Temat postu: |
|
|
Wiki, obiecuję, że po przeczytaniu podzielę się wrażeniami czy książka ta warta jest przeczytania co do ostatniej strony  _________________ "Być głupcem i zdawać sobie z tego sprawę - lepsze to niż być głupcem i uważać się za mądrego" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
qbard

|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 15:56 Temat postu: |
|
|
| John Darnton "Spisek Darwina". Ciekawa i wciągająca powieść o domniemanym oszustwie Darwina. Fikcja literacka miesza się z historią. Dla mnie bomba. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mandragora1

|
Wysłany: Pon Maj 14, 2012 22:04 Temat postu: |
|
|
Paulo Coelho " Czarownica z Portobello " _________________ Ludzie nie płaczą dlatego, że są słabi. Płaczą, bo byli silni zbyt długo...
Ostatnio zmieniony przez mandragora1 dnia Pon Maj 14, 2012 22:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czytelnik11

|
Wysłany: Pon Maj 14, 2012 22:04 Temat postu: |
|
|
" Kurs do Genewy " - Bartłomiej Rychter.
Kupiona jakiś czas temu nad morzem, dziś zacząłem z braku innych pozycji, jak na ten moment jest lekko, mrocznie, i ciekawie  _________________ "Ale śmierć w pierwszym zamyśle nie miała być karą. Pozwala wam odejść, porzucić świat, nie jesteście z nim związani czy to w nadziei, czy w znużeniu. Które więc pokolenie powinno zazdrościć losu drugiemu?"
Tolkien. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wiki

|
Wysłany: Wto Maj 15, 2012 15:19 Temat postu: |
|
|
Zaczynam Wyznania - św. Augustyna. Albo raczej chcę zacząć, bo dopiero przeczytałam jedną stronę + kawałek wstępu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DavidBowie

|
Wysłany: Sro Maj 16, 2012 15:18 Temat postu: |
|
|
---------- 15:12 16.05.2012 ----------
Ja ostatnio przeczytałam wiele książek Oto te, które polecam:
1. Komiks "Maus" Arta Szpigelmana
2. Komiks "Fun Home. Tragikomiks rodzinny" Alison Bechdel
3. Komiks "Persepolis" Marjane Satrapi
4. "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety" Swietłany Aleksjejewicz (reportaż)
5. "Włoskie szpilki" Magdaleny Tulli
6. "Margot" Michała Witkowskiego
7. "Gra o tron" jestem w trakcie czytania
8. "Los utracony" Imre Kertesza
9. "Koń Pana Boga" Wilhelma Dichtera
10."Boski Juliusz" Jacka Bocheńskiego
i jeszcze kilka innych pozycji, których już nie pamiętam, ale te które wymieniłam to wg mnie literatura obowiązkowa!
---------- 15:18 ----------
Aha i jeszcze bardzo fajna do poczytania jest "Prowadź swój płu g przez kości umarłych" Olgi Tokarczuk
 _________________ "run, rubbit run, dig that hole, forget the sun
when at last the work is done
don`t sit down it`s time to dig another one" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|