| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
nemo

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 2:38 Temat postu: Zbrodnie Josefa Fritzla. Analiza Faktów. |
|
|
| W życiu spotykają nas przeróżne tragedie. Ale zazwyczaj wierzymy że w domu jesteśmy bezpieczni. Takiego szczęścia nie miała jednak córka Fritzla. A przecież i władze i otoczenie wiedziało z jakim typem człowieka ma do czynienia. Kończę książkę Zbrodnie Josefa Fritzla: analiza faktów. I jestem coraz bardziej przerażona. Takie książki dokumentalne - coraz mocniej udowadniają mi jaki ten świat jest niedoskonały. Co myślicie o całej tej sprawie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
uwe

|
Wysłany: Pią Sty 29, 2010 20:14 Temat postu: |
|
|
Sprawa ma już kilkanaście miesięcy. Prawie dwa lata. Staram się nie myśleć o niej na co dzień - bo po co psuć sobie nerwy.
Z drugiej strony ten pan pewnie niedługo sam wyda książkę i będzie zarabiał na tragedii własnej córki. Tragedii którą sam jej przygotował.
Trochę nie rozumiem po co powstają takie książki jak ta analiza? _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Sty 29, 2010 21:25 Temat postu: |
|
|
Też nie rozumiem sensu takich książek.
Ktoś tak naprawdę zarabia na tej tragedii.
A jak było naprawdę, co się rzeczywiście stało wiedzą tylko te osoby, których to dotyczyło. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Sob Sty 30, 2010 17:08 Temat postu: |
|
|
| Moim zdaniem to nie chodzi o zarabianie tylko o próbę zrozumienia. Taka analiza daje odpowiedzi na które czekało wielu ludzi. A być może też da możliwość przeciwdziałania? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sob Sty 30, 2010 17:12 Temat postu: |
|
|
Uważam, że tego nie da się zrozumieć i żadne fakty czy logiczne wyjaśnienia tego nie zmienią.
A jak widzisz możliwości przeciwdziałania za pomocą takiej książki ? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 12:53 Temat postu: |
|
|
| Ja za takie książki się nawet nie zabieram z tych samych powodów przez które nie oglądam wiadomości...poprostu nie widzę sensu w dobijaniu się. Niektórzy to pewnie nazwą zamykaniem się na cudze nieszczęścia ale tak naprawdę po przeczytaniu takiej książki co się stanie? Nagle będziemy mogli coś zmienić? Nie... tylko będziemy coraz bardziej przerażeni tak jak ludzie, którzy oglądają codziennie wiadomości o tym że autokar taki miał wypadek, że autobus wylądował w rowie itp a potem zabraniają dziecku jechać na wycieczkę bo się boją...dla mnie to bezsensu. Zajmujmy się tym co jesteśmy w stanie zmienić i tyle. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 9:48 Temat postu: |
|
|
| Po pierwsze być może uwrażliwi ludzi. I kolejny sąsiad kolejnego Fritzla nie będzie milczał przez 26 lat. Po drugie być może jakaś bita kobieta przeczyta książkę lub o niej usłyszy i nie będzie żyła z potworem przez tyle lat. Po trzecie dzięki takim książkom więcej się mówi o przemocy w rodzinie. Temat przestaje być tabu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 11:29 Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy taka książka może przynieść wymienione przez Ciebie skutki.
Byłoby świetnie gdyby tak się stało, ale tyle było już różnorakich akcji, kampanii a ja mam wrażenie, że jest coraz gorzej.
A może tylko coraz większość spraw wychodzi na jaw... _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 11:48 Temat postu: |
|
|
| Myślisz, że tam gdzie nie pomogło nagłaśnianie takich przypadków w telewizji gdzie dodatkowo człowiek ma wizualizacje tych okrucieństw to taka książka pomoże? Telewizję ogląda o wiele więcej ludzi niż czyta książki dodatkowo jak się zobaczy kobietę pobitą przez męża czy dziecko skatowane to powinno jeszcze bardziej poruczyć ludzi a jakoś nic się nie zmienia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
uwe

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 8:08 Temat postu: |
|
|
Na fali ostatniego wyroku dla "polskiego Fritzla". Córka Krzysztofa Bartoszuka twierdzi że właśnie nagłośnienie spray Fritzla dało jej siłę żeby przerwać swój koszmar. Więc może coś jest w tym co pisze nemo? _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 9:00 Temat postu: |
|
|
To świetnie, że wychodzi z tego coś dobrego.
Niemniej nadal nie wiem czy ta książka odniesie taki skutek.
I tak jak pisał Czopekbobek, ja też unikam takich sensacji, burzą wiarę w ludzi. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 9:09 Temat postu: |
|
|
| O tym mówię. Być może kolejna kobieta nie będzie czekała 16 lat tylko nabierze odwagi żeby mówić o swoim koszmarze wcześniej? Nagłaśnianie sprawy Fritzla mimo wszystko może przynieść dobre skutki. Jednak nigdy nie kupię książki napisanej przez samego Fritzla. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 9:54 Temat postu: |
|
|
Nagłaśnianie takich spraw jest bardzo potrzebne.
Zastanawia mnie tylko do kogo skierowana jest ta książka, kto po nią sięgnie... _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
uwe

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 9:54 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem sięgną po nią ludzie wrażliwi społecznie. Lub kobiety z podobnym problemem w domu.
Na pewno nie sięgnie druga strona: czyli ci wszyscy psychopaci.
Ale może sięgnie ktoś kto dzięki niej przestanie obojętnie odwracać głowę gdy słyszy za ściana krzyk? _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|