| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
maratka

|
Wysłany: Sro Paź 06, 2010 9:38 Temat postu: literatura czeska |
|
|
Ostatnimi czasy czytałam książki takich autorów jak Bohumil Hrabal i Milan Kundera. I muszę przyznać, że jestem nimi zauroczona. Cudowne przemyślenia na temat życia, czasem smutne i melancholijne, a czasem wręcz odwrotnie- wywołujące fale śmiechu.
Może ktoś z Was zna jeszcze jakichś pisarzy czeskich wartych poznania? Bo z miłą chęcią poczytałabym coś więcej.
Ja sama polecam Hrabala: "Postrzyżyny" (zarówno film jak i książkę), "Pociągi pod specjalnym nadzorem", "Auteczko" (zdecydowanie odradzam miłośnikom kotów), "Balony mogą wzlecieć", "Obsługiwałem angielskiego króla" i "Czułego barbarzyńcę". To tak na dobry początek
Zaś Kundery: "Nieznośna lekkość bytu", "Żart", "Nieśmiertelność", "Księga śmiechu i zapomnienia", "Zdradzone testamenty".
Dużo tytułów, ale z racji tego, że są trudno dostępne, to warto znać więcej i może uda się coś dostać
Chociaż z tego co widzę, to Gandalf ma w swojej ofercie wiele z tych pozycji  _________________ "Always look on the bright side of life" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 21:37 Temat postu: |
|
|
No ja proponuję standardowo na poprawe samopoczucia "Przygody dobrego wojaka Szwejka". Jaroslav Hasek w tym wypadku niesmiertelny  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maratka

|
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 21:44 Temat postu: |
|
|
Tyle razy już słyszałam o tej książce, ale nigdy nie miałam okazji się za nią zabrać- czas chyba nadgonić zaległości  _________________ "Always look on the bright side of life" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|