Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Hening Mankell

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Kryminał, Thriller, Sensacja i Horror
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Akamai

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2009 7:30    Temat postu: Hening Mankell Odpowiedz z cytatem

Dzięki temu panu pokochałam kryminały i kraje skandynawskie. Według mnie jest świetnym pisarzem, zbyt mało docenianym. Ja zaczęłam czytanie od "O krok" - świetna, naprawdę mnie porwała.

Inne jego świetne dzieła:
- "Fałszywy trop"
- "Morderca bez twarzy"
- "Piąta kobieta"
- "Biała lwica"
- "Mężczyzna, który się uśmiechał"
- "Psy z Rygi"
- "Zapora"

Właściwie każdą czyta się równie dobrze, jednak dla mnie ideałem pozostaje "O krok".
domka1990

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 19:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Również czytałam "Mordercę bez twarzy" Bardzo spodobała mi się ta książka:) Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
yen

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 21:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja zamawiam (jeżeli mogę pokornie prosić) tutaj na forum w tym temacie malutkie streszczenie i recenzję "O krok". Cool Bo bardzo bym chciała wiedzieć na ten temat coś więcej:D
mona82

PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 19:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mankell to mistrz kryminalow! Uwielbiam tworzony przez niego nastroj - zupelnie inny od pozostalych klasykow (to chyba dzieki zimnej skandynawskiej krwi Razz)

Myslalam, ze nikt mu nie dorowna.. a tu nagle.. znalazl sie Arnaldur Indridason!
Kupilam "W bagnie" zachecona wieloma pochlebnymi opiniami na necie. Swietny kryminal!

Ach, ci Skandynawowie, co oni takiego w sobie maja.. Razz

— Władysław Bartoszewski
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Bergisel

PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 22:02    Temat postu: Re: Hening Mankell Odpowiedz z cytatem

Akamai napisał:
Dzięki temu panu pokochałam kryminały i kraje skandynawskie.

.

a jakiej narodowości jest ten pisarz? zaciekawiła mnie ta Skandynawia Smile Czy akcje książek dzieją się na północy?
avanti

PostWysłany: Pią Lip 10, 2009 14:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ach, ci Skandynawowie, co oni takiego w sobie maja.. Razz[/quote]

Oj mają, mają Rolling Eyes
Miałam przyjmność poznać dość dobrze szwedzkiego malarza, norweskiego rybaka, grających na bębnach Duńczyków. Wszytko to podczas wakacyjnych wypraw. Nie byłam jeszcze na Islandii. W jej mroczny świat póki co wprowadziała mnie lektura W bagnie Indridasona.
Powrót do góry
mona82

PostWysłany: Pią Lip 10, 2009 16:20    Temat postu: Re: Hening Mankell Odpowiedz z cytatem

[/quote]

a jakiej narodowości jest ten pisarz? zaciekawiła mnie ta Skandynawia Smile Czy akcje książek dzieją się na północy? [/quote]

Jeśli chodzi o Arnaldura Indridasona - jest on Islandczykiem.. (do tego ograniczała się moja wiedza na jego temat, ale.. znalazłam o nim sporo na Wikipedii, specjalnie dla Ciebie Bergisel Wink

Arrow http://pl.wikipedia.org/wiki/Arnaldur_Indri%C3%B0ason

Wydaje się być ciekawą osobą, z całkiem sporym dorobkiem literackim. Ciekawe czy ukażą się w Polsce jego pozostałe książki.
Rolling Eyes

Aha, akcja książek dzieje się na Islandii. Można się wczuć w skandynawski klimat.

— Władysław Bartoszewski
Powrót do góry
avanti

PostWysłany: Sob Lip 11, 2009 21:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słyszałam, że wydawnictwo WAB wydawca W bagnie szykuje się do wydania kolejnej pozycji tego autora. Niestety nie udało mi się znaleźć tytułu póki co. Ale będę wyczekiwać, gdyż tę pozycję bardzo dobrze mi się czytało.
Powrót do góry
Bergisel

PostWysłany: Nie Lip 12, 2009 9:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mona82 dziękuję bardzo, zaciekawiłaś mnie tym, z pewnością znajdą się jego ksiazki na mojej liście "do przeczytania" Smile
avanti

PostWysłany: Nie Lip 12, 2009 10:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy spotkałyście się z twórczością Andrei Camilleriego? Po mrocznej północy i w oczekiawniu na kolejną powieść Islandczyka poszukuję kryminałów z południa Europy. Jego kryminał też podobno są zaangażowane społecznie. Miejscem akcji jest Sycylia, którą uwielbiam.
Powrót do góry
mona82

PostWysłany: Sro Lip 22, 2009 21:59    Temat postu: Konkursik.. Odpowiedz z cytatem

Bergisel (i wszyscy, którzy za wątkiem podążająWink znalazłam pewien konkurs, może Cie zainteresuje:)) zamiast kupować "W bagnie", możesz ja wygrac.
Przyznam sie, ze ja znam odpowiedz, ale przeciez nie byloby zabawy..Wink

Looknij:
http://www.stopklatka.pl/konkurs/konkurs.asp?a2i=3245

— Władysław Bartoszewski
Powrót do góry
avanti

PostWysłany: Pon Lip 27, 2009 22:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szkoda, nie oglądałam jeszcze filmu Bagno Kormakura. Mogę co najwyżej zgadywać. Zawsze jakieś szanse na wygraną są. I choć mam już swój egzemplarz ksiązki Indridasona to byłby fajny prezent w przypadku wygranej.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Kryminał, Thriller, Sensacja i Horror Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: