| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Akamai

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 7:30 Temat postu: Hening Mankell |
|
|
Dzięki temu panu pokochałam kryminały i kraje skandynawskie. Według mnie jest świetnym pisarzem, zbyt mało docenianym. Ja zaczęłam czytanie od "O krok" - świetna, naprawdę mnie porwała.
Inne jego świetne dzieła:
- "Fałszywy trop"
- "Morderca bez twarzy"
- "Piąta kobieta"
- "Biała lwica"
- "Mężczyzna, który się uśmiechał"
- "Psy z Rygi"
- "Zapora"
Właściwie każdą czyta się równie dobrze, jednak dla mnie ideałem pozostaje "O krok". _________________ La casa sin libro es como la playa sin sol. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
domka1990

|
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 19:48 Temat postu: |
|
|
Również czytałam "Mordercę bez twarzy" Bardzo spodobała mi się ta książka:)  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 21:22 Temat postu: |
|
|
To ja zamawiam (jeżeli mogę pokornie prosić) tutaj na forum w tym temacie malutkie streszczenie i recenzję "O krok". Bo bardzo bym chciała wiedzieć na ten temat coś więcej:D _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mona82

|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 19:12 Temat postu: |
|
|
Mankell to mistrz kryminalow! Uwielbiam tworzony przez niego nastroj - zupelnie inny od pozostalych klasykow (to chyba dzieki zimnej skandynawskiej krwi )
Myslalam, ze nikt mu nie dorowna.. a tu nagle.. znalazl sie Arnaldur Indridason!
Kupilam "W bagnie" zachecona wieloma pochlebnymi opiniami na necie. Swietny kryminal!
Ach, ci Skandynawowie, co oni takiego w sobie maja..  _________________ Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.
— Władysław Bartoszewski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 22:02 Temat postu: Re: Hening Mankell |
|
|
| Akamai napisał: | Dzięki temu panu pokochałam kryminały i kraje skandynawskie.
. |
a jakiej narodowości jest ten pisarz? zaciekawiła mnie ta Skandynawia Czy akcje książek dzieją się na północy? _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
avanti

|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 14:05 Temat postu: |
|
|
Ach, ci Skandynawowie, co oni takiego w sobie maja.. [/quote]
Oj mają, mają
Miałam przyjmność poznać dość dobrze szwedzkiego malarza, norweskiego rybaka, grających na bębnach Duńczyków. Wszytko to podczas wakacyjnych wypraw. Nie byłam jeszcze na Islandii. W jej mroczny świat póki co wprowadziała mnie lektura W bagnie Indridasona. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mona82

|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 16:20 Temat postu: Re: Hening Mankell |
|
|
[/quote]
a jakiej narodowości jest ten pisarz? zaciekawiła mnie ta Skandynawia Czy akcje książek dzieją się na północy? [/quote]
Jeśli chodzi o Arnaldura Indridasona - jest on Islandczykiem.. (do tego ograniczała się moja wiedza na jego temat, ale.. znalazłam o nim sporo na Wikipedii, specjalnie dla Ciebie Bergisel
http://pl.wikipedia.org/wiki/Arnaldur_Indri%C3%B0ason
Wydaje się być ciekawą osobą, z całkiem sporym dorobkiem literackim. Ciekawe czy ukażą się w Polsce jego pozostałe książki.
Aha, akcja książek dzieje się na Islandii. Można się wczuć w skandynawski klimat. _________________ Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.
|
| Powrót do góry |
|
 |
avanti

|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 21:35 Temat postu: |
|
|
| Słyszałam, że wydawnictwo WAB wydawca W bagnie szykuje się do wydania kolejnej pozycji tego autora. Niestety nie udało mi się znaleźć tytułu póki co. Ale będę wyczekiwać, gdyż tę pozycję bardzo dobrze mi się czytało. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 9:58 Temat postu: |
|
|
mona82 dziękuję bardzo, zaciekawiłaś mnie tym, z pewnością znajdą się jego ksiazki na mojej liście "do przeczytania"  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
avanti

|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 10:41 Temat postu: |
|
|
| A czy spotkałyście się z twórczością Andrei Camilleriego? Po mrocznej północy i w oczekiawniu na kolejną powieść Islandczyka poszukuję kryminałów z południa Europy. Jego kryminał też podobno są zaangażowane społecznie. Miejscem akcji jest Sycylia, którą uwielbiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mona82

|
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 21:59 Temat postu: Konkursik.. |
|
|
Bergisel (i wszyscy, którzy za wątkiem podążają znalazłam pewien konkurs, może Cie zainteresuje:)) zamiast kupować "W bagnie", możesz ja wygrac.
Przyznam sie, ze ja znam odpowiedz, ale przeciez nie byloby zabawy..
Looknij:
http://www.stopklatka.pl/konkurs/konkurs.asp?a2i=3245 _________________ Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.
|
| Powrót do góry |
|
 |
avanti

|
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 22:18 Temat postu: |
|
|
| Szkoda, nie oglądałam jeszcze filmu Bagno Kormakura. Mogę co najwyżej zgadywać. Zawsze jakieś szanse na wygraną są. I choć mam już swój egzemplarz ksiązki Indridasona to byłby fajny prezent w przypadku wygranej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|