| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Sally

|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 18:35 Temat postu: Znacie twórczość Ewy Nowak? |
|
|
Tak właściwie, to autorka idealnie pasująca do tego działu - pisze książki i dla dzieci, i dla młodzieży. Ja skupię się jednak na tych drugich
Znacie takie pozycje jak: "Krzywe 10", "Michał Jakiśtam", "Rezerwat niebieskiech ptaków", "Diupa", "Wszystko tylko nie mięta", "Lawenda w chodakach", "Drugi"?
Moja przygoda z jej twórczością zaczęła się, gdy dowiedziałam się, że w mojej miejscowości będzie spotkanie z tą autorką. Było to moje pierwsze zetknięcie się z jej twórczością i jednocześnie pierwszy wieczorek autorski (a właściwie poranek ) w życiu.
Pisze bardzo współcześnie o młodzieży i dla młodzieży, trochę podobnie do Musierowicz, aczkolwiek czasy są nam bliższe - ot taka przyjemna lektura dla wszystkich w tym wieku...
Znacie?
Dodam jeszcze, że z zawodu jest pedagogiem-terapeutą i możecie ją znać z różnych pism dla młodzieży (kiedyś, np. odpowiadała na "listy do psychologa" w Victorze) _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Niewidzialna

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 19:48 Temat postu: |
|
|
| Ja znam. Bardzo zresztą mi sie podoba, chociaż powoli z niej wyrastam. Są jeszzce ksiażki "Ogon Kici", "Rezerwat niebiekich ptaków" i "Kiedyś na pewno" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 20:43 Temat postu: |
|
|
Znam również, ale podobnie jak poprzedniczka wspomniała, ja już wyrosłam z tego. Jednak przygoda z jej twórczością choć krótka, była bardzo ciekawa:) _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 21:37 Temat postu: |
|
|
Zajrzałam do tego tematu zwiedziona nazwiskiem autorki znanej mi z dzieciństwa, ale tak czytam i czytam te posty i coś mi się nie zgadza, w końcu mnie olśniło: Myślałam o Ewie Nowackiej, więc skoro już tu jestem, to czy czytaliście jakieś jej książki?
Ja czytałam "Dzień, noc i pora niczyja" która mnie zachwyciła, a z kolei "Biały koń bogów" znudził i nie dotrwałam do końca.
Macie jakieś doświadczenia z tą pisarką? Jak wrażenia? _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 21:46 Temat postu: |
|
|
Najpierw o Ewie Nowak - widziałam kilka razy "Diupę" i "Wszystko tylko nie mięta", ale nigdy nie czytałam żadnej z książek tej autorki, chyba czułam się już za stara jak pierwszy raz je zobaczyłam
Jeśli chodzi o tę drugą - na pewno kojarzę tytuł "Dzień, noc i pora niczyja", ale nie przypominam sobie, żebym to czytała. O czym to mniej więcej jest? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 22:02 Temat postu: |
|
|
Szczerze nie pamiętam samej fabuły (czytałam to na początku gim). Pamiętam jakąś tajemnicę, nastoletnią dziewczynę, która gdzieś przyjechała na wakacje, stary domek na kurzej nóżce. Pamiętam odczucia podczas czytania tej lektury ale nie pamiętam jej samej. Często tak mam  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 8:30 Temat postu: |
|
|
Ja niestety też Tlumaczę to sobie natłokiem zbyt wielu różnych fabuł, strasznie mnie to martwi
Ale na pewno nie czytałam nic o domku na kurzzej nóżce. No, oprócz "Jasia i Małgosi"  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 17:00 Temat postu: |
|
|
Nie każda też książka zasługuje na szczegółowe zapamiętanie. Są przecież książki, które czytało się wieki temu, np. te z dzieciństwa a pamięta się je doskonale.
Cóż, taka jest opcja naszego mózgu, że niepotrzebne, nieużywane informacje wyrzuca...
Jak o tym pomyślę, to od razu mi lepiej.  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 22:26 Temat postu: |
|
|
Mi nie, bo mój mózg niestety ma zbyt wysoki filtr, i np. przed egzaminem nie pamiętam przeczytanych lektur. A tego bym nie uznała za mało ważne czy niewarte pamiętania  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 22:57 Temat postu: |
|
|
Może Twój mózg nie widzi sensu w egzaminie
I dlatego zapomina.
A tak poważnie to pewnie reakcja stresowa.. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olszoowa

|
Wysłany: Sro Lip 15, 2009 7:30 Temat postu: |
|
|
ja w Ewie Nowak zaczytywałam się 5 lat temu
Zgaduję,że starsza byłam od co niektórych
Wciągająca, lekka i trzymająca przy sobie lektura
Miesiąc temu postanowiłam nadrobic zaległości-to i ten temat jak dla mnie  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Czw Lip 23, 2009 19:00 Temat postu: |
|
|
| olszoowa napisał: | ja w Ewie Nowak zaczytywałam się 5 lat temu
Zgaduję,że starsza byłam od co niektórych
Wciągająca, lekka i trzymająca przy sobie lektura
Miesiąc temu postanowiłam nadrobic zaległości-to i ten temat jak dla mnie  |
To są świetne określenia  _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|