| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 19:55 Temat postu: Vademecum maturalne wydawnictwa OPERON |
|
|
Nie znam maturzysty, który przed maturą nie zaopatrzyłby się w jakieś repetytorium lub vademecum. Z szerokiej oferty jaka jest dostępna na rynku dość sporą popularnością cieszą się te wydawane przez Operon.
Ja zdawałam historię, więc kupiłam dość obszerną książkę (koszt około 80-100 zł). Podzielona jest ona na różne działy, które są opracowane chronologicznie (m.in. państwa - zmiany terytorialne, systemy polityczne, społeczeństwo, gospodarka, wojny i konflikty, dynastie, religia, osiągnięcia techniczne i cywilizacyjne, kultura i sztuka). Książka posiada liczne ilustracje, mapy, opisy i bardzo szczegółowe daty (większość z nich nigdy się nie przydaje, ale dla tych dociekliwych mogą być pomocne), opisy, wykresy i statystyki, a także przykładowe zadania. Moje wrażenia są jednak mieszane, niewiele korzystałam z tego vademecum, gdyż jest zbyt obszerne i szczegółowe nawet jak dla maturzysty. Jednakże posiadając je czułam się pewniej.
Wszyscy moi znajomi zdający wos kupili również vademecum Operonu. Z tego co wiem wszyscy je sobie zachwalali (łącznie z nauczycielem wosu). _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 20:19 Temat postu: |
|
|
Ja natomiast z racji tego, ze jestem jedynym zdajacym historie mojego historyka, pozyczyl mi takze z Operonu zestawy testow i zadan i po wakacjach ma mi dac kolejne materialy.
Baaardzo szczegolowe daty sie nie przydaja, a ja mimo ze jestem dociekliwy, niestety nie mam pamieci do dat - zla cecha, bardzo zla, ale wszytsko co matematyka mnie kluje w oczy  _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 20:26 Temat postu: |
|
|
ale tam są zbyt szczegółowe, czasem sięgają czasów gdzie można jedynie spekulować i przypuszczać. Są nawet wszystkie daty panowania legendarnych dynastii Chin  _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 20:46 Temat postu: |
|
|
No to czegos takiego na maturach nie widzialem, a rozwiazywelm ich troszke ;p _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 20:53 Temat postu: |
|
|
Z racji, że co roku wychodzi nowa wersja to pewnie aktualizują książkę i dorzucają jeszcze parę śmiesznych dat  _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
goskaf1

|
Wysłany: Czw Paź 15, 2009 16:58 Temat postu: |
|
|
| Za moich czasów był mniejszy wybór ksiązek , które pomogłyby zdać maturę. Moim zdaniem ksiązka powinna być przejżyście napisana, wtedy bardzo szybko przyswaja się wiedzę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 21:00 Temat postu: |
|
|
Ja zdawałam maturę z geografii i też korzystałam z vademecum Operonu. Koszt dość duży, ale wszystko dostępnie napisane i przedstawione w tabelach i na mapach.  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 17:21 Temat postu: |
|
|
| A książki do matematyki i biologi tej serii są dobre? Polecacie je? Nie chodzi mi o to czy jest zbyt szczegółowa bo to nie wada, interesują mnie błędy, przekłamania, uproszczenia. Są w tej książce? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 17:52 Temat postu: |
|
|
Ja korzystałam z vademecum z matematyki i byłam zadowolona Jest zrobione podobnie jak te z historii opisane powyżej. Jest podzielone na działy, są przykładowe rozwiązane zadania, do samodzielnego rozwiązania, jest płytka z arkuszami...ja byłam zadowolona  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 19:55 Temat postu: |
|
|
| Ja mam Vademecum Operona z Biologii i póki co nienarzekam. Narazie dobrze mi się z nim pracuje chociaż szukam innego typu książki. Bardziej z zadaniami podzielonymi na działy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 18:27 Temat postu: |
|
|
Jeden z moich licealnych nauczycieli odradzał vademecum wydawnictwa Operon. Mówił, że przestał z nich korzystać, bo treści się nie zmieniały, nie były przystosowane do nauki w szkole, a nawet zdarzały się kolosalne błędy... _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 0:10 Temat postu: |
|
|
Nie martw się matura też nie jest dostosowana do treści zawartych w szkolnych lekcjach i jakoś ludzie zdawają. Zawsze wiedziec warto więcej niż mniej. To jest tak przeważnie z tymi repetytoriami, że każdemu pasuje coś innego.
Jak ktoś ma podstawową widzę i tylko chce ją utrwalic, powtórzyc do matury, egzaminu to nie potrzebuje każdego szczegółu, bo czytając wie o czym i kojarzy fakty.
Jednak są tacy co najlepiej jakby mieli opisane wszystko z każdym szczegółem, bo muszę nauczyc się wszystkiego, bo wcześniej się nie chciało bądź nie odczuwało pociągu do takich spraw  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|