Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Vademecum maturalne wydawnictwa OPERON

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Podręczniki i edukacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Blacky9

PostWysłany: Pon Sie 10, 2009 19:55    Temat postu: Vademecum maturalne wydawnictwa OPERON Odpowiedz z cytatem

Nie znam maturzysty, który przed maturą nie zaopatrzyłby się w jakieś repetytorium lub vademecum. Z szerokiej oferty jaka jest dostępna na rynku dość sporą popularnością cieszą się te wydawane przez Operon.

Ja zdawałam historię, więc kupiłam dość obszerną książkę (koszt około 80-100 zł). Podzielona jest ona na różne działy, które są opracowane chronologicznie (m.in. państwa - zmiany terytorialne, systemy polityczne, społeczeństwo, gospodarka, wojny i konflikty, dynastie, religia, osiągnięcia techniczne i cywilizacyjne, kultura i sztuka). Książka posiada liczne ilustracje, mapy, opisy i bardzo szczegółowe daty (większość z nich nigdy się nie przydaje, ale dla tych dociekliwych mogą być pomocne), opisy, wykresy i statystyki, a także przykładowe zadania. Moje wrażenia są jednak mieszane, niewiele korzystałam z tego vademecum, gdyż jest zbyt obszerne i szczegółowe nawet jak dla maturzysty. Jednakże posiadając je czułam się pewniej.

Wszyscy moi znajomi zdający wos kupili również vademecum Operonu. Z tego co wiem wszyscy je sobie zachwalali (łącznie z nauczycielem wosu).
Where was God when I could not find
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ney

PostWysłany: Pon Sie 10, 2009 20:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja natomiast z racji tego, ze jestem jedynym zdajacym historie mojego historyka, pozyczyl mi takze z Operonu zestawy testow i zadan i po wakacjach ma mi dac kolejne materialy.
Baaardzo szczegolowe daty sie nie przydaja, a ja mimo ze jestem dociekliwy, niestety nie mam pamieci do dat - zla cecha, bardzo zla, ale wszytsko co matematyka mnie kluje w oczy Wink

NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Blacky9

PostWysłany: Pon Sie 10, 2009 20:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale tam są zbyt szczegółowe, czasem sięgają czasów gdzie można jedynie spekulować i przypuszczać. Są nawet wszystkie daty panowania legendarnych dynastii Chin Razz
Powrót do góry
Ney

PostWysłany: Pon Sie 10, 2009 20:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to czegos takiego na maturach nie widzialem, a rozwiazywelm ich troszke ;p

NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Blacky9

PostWysłany: Pon Sie 10, 2009 20:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z racji, że co roku wychodzi nowa wersja to pewnie aktualizują książkę i dorzucają jeszcze parę śmiesznych dat Razz
Powrót do góry
goskaf1

PostWysłany: Czw Paź 15, 2009 16:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za moich czasów był mniejszy wybór ksiązek , które pomogłyby zdać maturę. Moim zdaniem ksiązka powinna być przejżyście napisana, wtedy bardzo szybko przyswaja się wiedzę.
Powrót do góry
joan_stark

PostWysłany: Pon Cze 28, 2010 21:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zdawałam maturę z geografii i też korzystałam z vademecum Operonu. Koszt dość duży, ale wszystko dostępnie napisane i przedstawione w tabelach i na mapach. Wink
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
fenek6665

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2010 17:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A książki do matematyki i biologi tej serii są dobre? Polecacie je? Nie chodzi mi o to czy jest zbyt szczegółowa bo to nie wada, interesują mnie błędy, przekłamania, uproszczenia. Są w tej książce?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Bunia91

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2010 17:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja korzystałam z vademecum z matematyki i byłam zadowolona Wink Jest zrobione podobnie jak te z historii opisane powyżej. Jest podzielone na działy, są przykładowe rozwiązane zadania, do samodzielnego rozwiązania, jest płytka z arkuszami...ja byłam zadowolona Wink
wiktoria92

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2010 19:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam Vademecum Operona z Biologii i póki co nienarzekam. Narazie dobrze mi się z nim pracuje chociaż szukam innego typu książki. Bardziej z zadaniami podzielonymi na działy.
Powrót do góry
fenek6665

PostWysłany: Czw Paź 28, 2010 18:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeden z moich licealnych nauczycieli odradzał vademecum wydawnictwa Operon. Mówił, że przestał z nich korzystać, bo treści się nie zmieniały, nie były przystosowane do nauki w szkole, a nawet zdarzały się kolosalne błędy...
Bunia91

PostWysłany: Nie Paź 31, 2010 0:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie martw się matura też nie jest dostosowana do treści zawartych w szkolnych lekcjach i jakoś ludzie zdawają. Zawsze wiedziec warto więcej niż mniej. To jest tak przeważnie z tymi repetytoriami, że każdemu pasuje coś innego.
Jak ktoś ma podstawową widzę i tylko chce ją utrwalic, powtórzyc do matury, egzaminu to nie potrzebuje każdego szczegółu, bo czytając wie o czym i kojarzy fakty.
Jednak są tacy co najlepiej jakby mieli opisane wszystko z każdym szczegółem, bo muszę nauczyc się wszystkiego, bo wcześniej się nie chciało bądź nie odczuwało pociągu do takich spraw Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Podręczniki i edukacja Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: